Friday, 3 December 2010

JALAN WANITA SOLEHAH....

Tatkala melihat judul buku ini “Jalan Wanita Solehah”, rasa ingin tahu benar-benar menghambat diri ini,buku ini ku pinjam dari seorang temanku..semoga Allah meredhainya kerna telah melaksanakan tarbiyah ilmu biarpun sekadar meminjamkan buku ini,namun ku pasti rahmat Allah itu pasti mengiringi sahabatku dalam setiap patah perkataan yang meresapi sel-sel neuron akalku dan lebih besar lagi pabila setiap ilmu yang disampaikan dalam buku ini menjadi tamu istimewa hati yang sentiasa dahagakan cairan hempedu suci yang bernama ilmu bagi menyingkirkan bilirubin nafsu yang menjadi toksik kepada akal manusia…

Alhamdulillah..ku panjatkan rasa syukur ini kepada Pencipta Agung, Allah SWT kerna memberikan ku sedikit ruang waktu untuk berkongsi serba sedikit ilmu yang menjadi tamu hati ini…Terima kasih ku tidak terhingga buat penerbit dan penulis buku ini, Dr. Ramadan Abu Bakar Mahmud kerna tarbiyah ilmu yang disampaikan ini benar-benar berguna untuk kaum Hawa hari ini yang semakin hari semakin leka dengan buaian dunia yang menjanjikan kemenangan palsu…

Pasti sahabat-sahabat muslimah ku ingin sekali mengetahui kandungan buku ini..pasti sekali kita ingin mencari keredhaan Allah sebagai bekalan hari akhirat kelak kerna kita tidak pasti bilakah Malaikat Maut itu datang menjemput kita..bahkan kita juga tidak tahu bilakah Kiamat itu akan berlaku..Subhanallah..semoga Allah memberi kita waktu untuk memperbaiki diri ini, agar Firdausi itu milik kita bersama..InsyaAllah..

Antara lembaran tarbiyah yang memberi peringatan kepada hati ini ialah kisah kesungguhan wanita pada zaman Rasulullah SAW dan para sahabat yang bersungguh-sungguh melakukan ibadah pada malam hari. Mereka sentiasa menyibukkan diri mereka dengan ibadah malam (Qiyamul Lail) agar diri mereka tidak hanyut diulik mimpi syaitan. Mereka berdiri di hadapan penciptanya dengan penuh keikhlasan dan rasa cinta padaNya,dengan hati dan seluruh anggota bermunajat padaNya dengan alunan zikir di bibir, solat dan bacaan al-Quran.

Malam hari merupakan kehidupan para soleh dan solehah sebagaimana sabda Rasulullah SAW:

”Kamu wajib beribadah malam, kerana itu merupakan kebiasaan orang-orang soleh sebelum kamu. Sesungguhnya Qiyamul Lail merupakan bentuk taqarub  kpd Allah, menghindar drp dosa, penghapusan kesalahan dan menghalau penyakit dr tubuh.”

Oleh yg demikian, wanita yg solehah sangat senang pabila datang malam hari kerana malam itu mendekatkan mereka kepada kekasih mereka yg Maha Esa, iaitu Allah SWT.

”Malam hari telah tiba, gelap-gelita telah menyelimuti, setiap kekasih pergi kepada kekasihnya. Kesunyianku dengan-Mu! Wahai Kekasih, agar Engkau dapat menyelamatkan aku dari api neraka”- Fatimah binti Mikdar yang sering berpuasa di siang hari dan Qiyamul Lail di malam hari.
Malam itu mengingatkan wanita solehah akan lamanya terbaring di dalam kubur, adakalanya berada di taman syurga atau di dasar neraka. Dengan demikian, mereka benar-benar menyukai malam kerna dapat merasakan kenikmatan di sana yang kekal abadi.

Wanita yang solehah itu sangat takut dan risau jika mereka terhalang dari melaksanakan ibadahnya. Habibah al-Adawiyah, pabila tibanya Isya’, beliau segera naik ke bumbung rumahnya, kemudian mengetatkan baju dan selendangnya. Lalu berkata: ”Ya Tuhanku! Bintang telah bersinar, mata telah tertidur, pintu-pintu istana telah tertutup, namun pintuMu tetap terbuka. Setiap kekasih berduaan dengan kekasihnya. Inilah tempatku berada di hadapanMu.” 

Tatkala tiba waktu sahur, beliau berkata: ”Ya Allah! Malam ini telah berlalu, siang akan tiba. Aku berharap, apakah Engkau mempertemukan malam kepadaku, sehingga aku dapat merasa senang, atau Engkau menghalangnya dariku, sehingga aku merasa berduka.”

Demikianlah yang dilakukan wanita muslimah solehah yang perlu diteladani oleh wanita muslimah hari ini tatkala kita semua hanyut dengan arus kemodenan yang menjanjikan kebahagiaan dunia semata-mata, seharusnya kemodenan itu diselit dengan nilai-nilai tarbiyah yang tinggi agar nilai ketamadunan Islam itu tidak luntur dalam masyarakat Islam hari ini.

”Kemuliaan seorang muslim itu adalah Qiyamul Lail” ~ al-Habib Mustafa

Tingkah laku para sahabat dan wanita solehah di zaman Rasulullah telah memberi pengajaran berharga kepada orang-orang yang tidur. Tatkala wanita-wanita solehah itu mengingatkan mereka akan lamanya terbaring di dalam kubur, yang mana di alam barzakh sana terdapat pelbagai perkara luar biasa yang berlaku berdasarkan perbuatan manusia di dunia. Barangsiapa yg lama terbaring di dunia, maka sedikit tidurnya di alam barzakh (kerna sentiasa diseksa disoal oleh malaikat penjaga kubur dan diseksa dengan pelbagai binatang berbisa). Barangsiapa yg sedikit tidurnya di alam barzakh sana (aman dan tenteram). Maka kita sendiri yg berhak memilih situasi mana yg kita inginkan. Segala apa yg kita lakukan di dunia ini, haruslah difikirkan akan kesan jangka panjang kelak yg kekal abadi. Hiasilah hari-hari mendatang dengan ibadah, bermunajat dan berserahlah di malam hari, nescaya Allah sentiasa mendengar rintihan hambaNya dan berdoalah di malam hari kerna pada setiap malam itu, ada suatu saat Allah turun ke langit yg paling rendah dan tatkala itu sesiapa yg memohon kpd-Nya pasti akan dimakbulkan.

* p/s: Khas buat sahabat-sahabat yg sama-sama berjuang dalam bidang perubatan mahupun bidang lain, peruntukkan sedikit waktu malam mu untuk pencipta yg Maha Agung tatkala dalam kesibukan melaksanakan Fardhu Kifayah..nescaya kita tidak akan rugi walau sedikit pun, bahkan rahmat Allah itu pasti bersama kita..sesungguhnya itulah saat di mana minda kita dapat beristirahat dan saat itu jugalah yg menjana sel-sel neuron kita untuk meningkatkan daya fokus,..InsyaAllah....

Monday, 29 November 2010

Perjalanan ilmu........

Belajar dalam jurusan perubatan ini benar-benar memberi peluang kpd ku untuk mendekati penciptaNya..semakin hari semakin dekat diri ini kpd Nya...semakin byk yg dipelajari,semakin aku kagum dgn ciptaan yg Maha Esa..kejadian manusia itu terlalu complicated,,aku tertanya-tanya:'bagaimana bisa hati itu dihubungkan dgn perasaan manusia,.sedangkan setiap saat hati sibuk mengendalikan tugasannya sebagai organ penting dalam tubih manusia...???"Subhanallah maha suci Allah ciptaanMu terlau sophisticated ...sehingga kini masih belum ada satu pun ciptaan manusia yg bisa menggantikan dan melaksanakan semua fungsi hati....

Hati merupakan organ terbesar dlm tubuh badan manusia dgn anggaran berat sekitar 2 kg/3 pounds,terletak di bawah diafragma, di sebelah kanan atas abdominal cavity..fungsinya benar-benar penting untuk metabolisme tubuh manusia..antara tugas harian hati adlh:

-merembeskan cairan hempedu yg membantu membawa sisa perkumuhan dan memecahkan lemak dlm usus kecil semasa proses penghadaman..
-menghasilkan protein tertentu untuk plasma darah
-produksi kolestrol dan 'special protein' yg membantu pengangkutan lemak dlm badan
-menukarkan glukosa berlebihan kpd glikogen simpanan
-regulasi amino acid (binaan asas protein) dlm darah
-menukarkan toxic ammonia kpd urea yg disingkir bersama urine
-membersihkan drugs dan bahan beracun lain dalam darah
-regulasi pembekuan darah
-pertahanan tubuh dari infeksi (produce immune factors) dan menyingkirkan bakteria dr aliran darah

Subhanallah...hati kita sudah cukup terbeban dgn tugasan nya untuk menjamin kesihatan kita..namun kita seringkali mengabaikannya..hati ini seringkali terisi dgn perkara lara dan melalaikan,.sedangkan hati harus diisi dgn kerinduan Ilahi...pabila hati merindui cintaNya,pasti kita cenderung mendekatiNya dan merindukan RasulNya..pasti kita takut melakukan kemungkaranNya,pasti kita gembira melaksanakan syariatNya,,..berilah makanan terbaik untuk hati kita,.tidak sukar untuk menjaga hati..sebutlah kalimah Allah selalu,biasakan mengungkap nama Allah dlm apa jua situasi hatta ketika marah,hindarkan kata-kata yg kasar dan keji,perbanyakkan bacaan al-Quran,menjaga solat,bertenang dan sabar dlm apa jua situasi,,,insyaAllah hati kita pasti bersih..sebagaimana fungsinya untuk membersihkan segala kekotoran badan....hati yg bersih akan menjana akal manusia dan memantapkan iman...amin....=)))

Lintasan hati suci.....

Pabila datang lintasan hati suci yg dikenali dgn ilham drp Allah, ini adlh tanda bahawa Allah tlh mncampakkan hidayahNya ke dlm hati sanubari hambaNya,.lantas seseorg itu akn merasakn suatu sentuhan dan bisikan yg mengajaknya agr mensyukuri nikmat Allah SWT yg dikecapi selama ini. Inilah yg dikatakan taufiq Ilahi sbgimana firman Allah dlm surah al-Zumar yg brmaksud: "jika demikian, adakah org yg tlh dilapangkan Allah dadanya utk menerima Islam, lalu ia tetap berada dlm cahaya (hidayah petunjuk) dr tuhanNya"..

                                                                                          ~ sumber: Soal Hati, Mohd Afendi Mat Rani~

Halaqah rindu...

Halaqah membuka lembaran kekuatan buat hati yang sentiasa perlukan peringatan,buat jiwa yang sentiasa ketandusan kasih dan cinta Ilahi....

Tatkala membelek lembaran buku-buku agama,sayugia hati ini benar-benar terkedu kerna dirasakan diri ini benar-benar banyak melakukan kesilapan...dirasakan seolah-olah ada palit hitam yg terpalit dalam ruangan sel-sel hati ini...palitan yang akan memusnahkan seluruh sel-sel hati dan merosakkan sel-sel minda pemiliknya seandainya hati terus mengikut kata nafsu dan mengetepikan kebijaksanaan akal....syukur Allah itu Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..dalam sujudku, ku pohon petunjukNya.."Ya Allah, perhatikanlah aku kebenaran dengan yang benar dan berilah aku jalan untuk ku mengikutinya,dan perhatikanlah aku kebatilan dengan yg batil dan berilah aku jalan untuk menjauhinya,,".....syukur petunjuk Allah itu sentiasa ada untuk hambaNya yg sentiasa mngharapkannya...petunjuk Allah itu jelas tanpa ragu...tatkala itu,segala resah di hati ini semakin menghilang,.ketenangan semakin mengisi kekosongan hati ini...sahabat-sahabat ku benar-benar banyak membantu...syukur ku tidak terhingga....jalan tarbiyah ku semakin jelas...suatu masa dulu,inilah yg sering aku fikirkn,petunjuk inilah yg sering aku dambakan,.berkat doa ibubapa ku,..akhirnya jalan firdausi ini telah ku temui...terima kasih abah..nasihat abah tidak pernah ku ketepikan...aku tidak mahu dosa-dosa ku menyebabkn org lain terbeban..aku tidak mahu ayahku disoal di akhirat kelak..aku tidak mahu abah menanggung seksa di neraka kerna dosa anak-anak perempuannya...kasihku buat abah benar-benar membuatkn aku mengetepikan segala keseronokan dunia..aku ingin abah bangga dgn anak-anaknya bukan shj dgn kejayaan dunia tetapi akhirat nan hakiki...sesungguhnya benar kata pepatah..menjaga seorang anak perempuan teramat sukar berbanding menjaga anak lelaki yg ramai...kini aku mengerti akan kata-kata itu...kaum Hawa lah yg sering kali menarik kaum Adam ke neraka...nauzubillah...mudah-mudahkan firdausi itu milik keluargaku...milik sahabat-sahabatku jua....dan milik seluruh umat Islam...