Thursday, 17 February 2011

JUMAAT: PENGHULU SEGALA HARI

Dalam kesibukan melaksanakan tuntuntan fardhu kifayah mempelajari secebis ilmu kurniaan Allah, sedar tidak sedar masa begitu pantas berlalu, serasa Isnin baru sahaja menjelang, tapi kini Jumaat bertandang lagi. Betapa cepatnya masa berlalu, syukur hari ini kita masih diberi kesempatan oleh Allah SWT untuk menemui penghulu segala hari, tetapi adakah minggu hadapan kita masih punya kesempatan? Masih adakah Jumaat untuk kita? Mungkinkah saat itu nanti Malikilmaut telah menjemput kita dari dunia yang fana ini? Subhanallah..Betapa besarnya kuasa pencipta agung alam semesta dan cakerawala. Siang dan malam yang berlalu penuh ketertiban. Matahari dan bulan silih berganti melaksanakan tugasan mereka tanpa jemu, patuh dan taat pada penciptaNya. Bumi beredar pada orbitnya setiap detik waktu tanpa mengenal erti penat dan lelah..tapi kita manusia sering kali lupa, sering kali leka dan lalai, mengejar dunia yang penuh kepalsuan, sehingga mengabaikan tanggungjawab kepada yang Esa. Inilah hakikatnya manusia, iman manusia seperti roda sekejap di atas, sekejap di bawah. Sekejap iman kita tinggi, sekejap kita lupa dan lalai. Sayugia, saat kita tersedar akan kelalaian kita, serahkanlah sepenuh jiwa kepada Allah SWT, sujud dan berdoalah kepadaNya mohon keampunan dan ketetapan iman. Gunakanlah kesempatan yang ada sebelum nyawa kita diambil oleh Malik Izrael. Saat nyawa berada di hujung halkum, masihkah kita punya waktu untuk bertaubat? Saat di mana syaitan dan sekutunya sedaya upaya cuba menyesatkan hamba-hamba Allah. Saat itu tiada apa yang dapat membantu kita, hanya amalan yang menjadi benteng pertahanan syaitan nirrajim..sama-samalah kita memuhasabahkan diri kita, sempena hari Jumaat yang mewakili penghulu segala hari ini, korbankanlah sedikit masa daripada 24 jam yang Allah berikan. Sesungguhnya hari Jumaat adalah sebaik-baik hari, hari yang mulia, yang mana ada suatu ketika dalam hari ini, bagi sesiapa yang berdoa, pasti Allah memakbulkan doanya. Subhanallah..betapa Allah SWT sayang akan hambaNya, peluang memohon keampunan sentiasa ada, hanya manusia yang sering mengabaikannya.

Telah diriwayatkan oleh Ibnu Majah, daripada Salman Al-Farisi RA katanya, Rasulullah SAW telah bersabda:

“Wahai Salman, adakah engkau tahu apakah itu hari Jumaat?” Lalusaya menjawab, “Allah dan RasulNya sahaja yang mengetahui.”Baginda menerangkan, “Hari itu ialah hari yang Allah himpunkan manusia, seseorang itu apabila berwudhu' dengan baik, kemudian dia pergi ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat, maka ia menjadi kaffarah (penghapus dosa) kepadanya di antara Jumaat itu dan Jumaat berikutnya, iaitu selama dia tidak melakukan dosa besar.” –Riwayat at-Tabrani

As-Sabi’ iyahti Fi Mawa’izhil Bariyyat banyak memaparkan peristiwa agung yang berlaku pada Jumaat. Antara peristiwa itu ialah perkahwinan diantara Nabi Adam AS dengan Hawa; Nabi Yusuf AS dengan Zulaikha: Nabi Musa AS dengan Shafura binti Syuaib AS; Rasulullah SAW dengan Khadijah; Rasulullah SAW dengan Siti Aisyah RA binti Abu Bakar RA serta Ali KW bin Abi Thalib dengan Fatimah az-Zahara RA binti Muhammad SAW.

Daripada Abu Hurairah RA katanya, Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:
“Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”

“Pada Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.” - Hadith Riwayat Muslim.

Dalam hadith lain, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
“Hari yang dijanjikan ialah hari kiamat, hari yang disaksikan ialah hari Arafah dan hari yang menyaksikan ialah hari Jumaat. Matahari tidak terbit dan tidak terbenam pada mana-mana hari yang lebih mulia dan afdhal daripada hari Jumaat.”

“Pada hari itu terdapat suatu masa di mana seorang hamba mu'min apabila meminta (berdoa) kepada Allah sesuatu kebaikan melainkan Allah memakbulkan doanya atau ia meminta Allah melindunginya daripada sesuatu kejahatan melainkan Allah melindunginya daripada kejahatan.” - Hadith Riwayat Tirmizi.

Solat Jumaat dua rakaat yang difardhukan ke atas umat Islam membuktikan hari itu adalah semulia hari yang perlu diambil manfaat untuk mendapat ganjaran Allah SWT daripada setiap amal ibadat yang dilaksanakan.

Rasulullah SAW bersabda:
“Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat pertama, dia umpama berkorban seekor unta.”
“Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat kedua, dia seperti berkorban seekor lembu”
“Barang siapa yang menghadiri solat Jumaat pada saat yang ketiga, dia seperti berkorban seekor kibas.”
“Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat keempat, dia seperti memberi hadiah seekor ibu ayam dan sesiapa hadir solat pada saat kelima, dia seolah-olah memberi hadiah sebiji telur.”

Manakala pada hari Jumaat pula hendaklah ia memperbanyakkan membaca surah al-Ikhlas dan selawat ke atas Nabi. Apabila Imam naik ke mimbar hentikanlah sembahyang sunat dan juga berkata-kata, jawablah seruan muazzin kemudian perhatikan khutbahnya. Apabila selesai dari solat Jumaat, maka bacalah Al-Fatihah 7 kali sebelum berkata-kata dan surah Al-Ikhlas, Surah Ma'uzatain (Surah Al-Falak dan An-Nas) amalan sebanyak 7 kali (Lihat Kitab Sirussalikin Jil 1 - 2. m.s 82).

Hal itu dapat memelihara diri seseorang muslim dari satu Jumaat hingga Jumaat akan datang dan memeliharanya dari syaitan.

Buat kaum Adam yang difardhukan ke atasnya menunaikan solat Jumaat, janganlah sekadar menunaikan solat sebagai kewajipan, tetapi rebutlah peluang yang ada untuk mendapat rahmat Allah SWT. Hadirlah seawal yang mungkin, kerna apabila imam naik ke mimbar, malaikat menutup buku catatannya dan turut sama mendengar khutbah. Justeru, sesiapa yang datang untuk solat selepas itu seolah-olah dia hanya datang untuk solat semata-mata, tidak direkodkan dalam buku kehadiran malaikat.

Rasulullah SAW juga bersabda: “Barangsiapa yang dapat menunaikan solat Jumaat maka baginya disisi Allah pahala seratus orang yang mati syahid. Dan barangsiapa meninggalkan solat Jumaat sebanyak 3 kali tanpa darurat, maka Allah akan mengecap hatinya”.

Ibadah sunnah pada hari Jumaat

Perjalan ke masjid - adalah sunnah mengambil jalan yang jauh tetapi apabila pulang sunnah diambil jalan yang dekat - Imam Al-Ghazzali.
Bersedekah - suatu amalan yang sangat mulia yang mendatangkan pahala yang besar. Ia menjauhkan bala, menjauhkan penyakit dan mendekatkan diri kepada Allah SWT. Apatahlagi jika dilakukan pada hari Jumaat.
Berselawat - Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Banyakkanlah berselawat ke atasku pada hari Jumaat kerana sesungguhnya ia adalah hari saksi (hari Jumaat) disaksikan oleh para malaikat.”
Berpakaian cantik dan bersih - digalakkan mandi, kemudian memakai pakaian yang bersih dan berwarna putih kerana pakaian putih lebih disukai Allah SWT. Pakailah minyak wangi yang diharuskan dan berhiaslah dengan memotong rambut, mencukur kumis, memotong kuku dan menggosok gigi. Ibnu Masu'd berkata:“Mereka yg memotong kuku pd hari Jumaat, Allah akan sembuhkan dia dari segala penyakit dan berikannya keselamatan.”
Umat Islam juga dituntut membuat persediaan sebelum menghadiri solat Jumaat untuk mendapat fadhilatnya, termasuk dalam hal berwudhu', mandi sunat dan tertib ketika menghadiri solat Jumaat.

Imam Muslim meriwayatkan di dalam sebuah hadith Rasulullah SAW yang bermaksud:
“Sesiapa berwudhu' lalu memperelokkan wudhu'nya, kemudian mendatangi solat Jumaat, terus mendengar dan berdiam diri, tidak berbicara sama sekali, maka diberi tambahan tiga hari lagi.”
“Sesiapa yang memegang kerikil untuk dimainkan sehingga tidak memperhatikan isi khutbah, sesungguhnya dia telah melakukan kelalaian, yakni bersalah.”

Hadith di atas menunjukan bahawa Islam memberi penekanan terhadap perlunya ma'mum menumpukan perhatian kepada khutbah yang sedang disampaikan. Isi kandungan khutbah perlu diteliti bukan hanya sebagai sumber ilmu, malah mencakupi teguran, pembinaan hidup dan nasihat yang berguna.

Umat Islam juga digalakkan berdoa ketika khutbah. Ulama' berpendapat waktunya adalah di antara dua khutbah, iaitu pada saat imam sedang duduk setelah khutbah pertama selesai sebelum beliau bangun untuk khutbah kedua pula. Saat inilah saat yang paling dimustajabkan doa.

Daripada Ibnu Umar RA bahawa Rasulullah SAW bersabda:
“Jika seseorang antara kalian mendatangi solat Jumaat, maka hendaklah mandi dulu.” - Muttafaq ‘alaih.

Daripada Samurah, diriwayatkan bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda:
“Sesiapa yang berwudhu' pada Jumaat, maka dengan keringanan itu, bolehlah dilakukan tanpa mandi tetapi mandi itu adalah lebih utama.” - Hadis Riwayat Imam Abu Daud dan Termizi.

Kemuliaan yang ada pada Jumaat meletakkannya sebagai ‘penghulu’segala hari.

Hadith Rasulullah SAW yang diriwayatkan Abu Hurairah RA yang bermaksud:
“Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”
Ada banyak hadith dan riwayat mengenai kelebihan hari Jumaat yang bertujuan menceritakan ganjaran yang perlu direbut oleh umat Islam. Antaranya:
·         Orang yang meninggal dunia pada hari Jumaat akan terlepas soal jawab kubur hingga hari Kiamat. Hadith Rasulullah SAW yang bermaksud: “Tidak seorang muslim yg mati pada hari Jumaat atau pada malam Jumaat kecuali diselamatkan Allah daripada fitnah kubur.”
·         Sesiapa yang membaca surah Ali Imran pada hari Jumaat, maka Allah SWT dan Para Malaikat AS mendoakan kebaikan ke atasnya sehingga matahari terbenam pada hari itu.
·         Sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abi Said Al-Khudri bermaksud: “Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, Allah menerangi hidupnya antara dua Jumaat.”
·         Sesiapa membaca Surah Yassin pada malam Jumaat, Allah SWT mengampunkan dosa kecil yang dilakukan, demikian menurut hadith Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abi Hurairah RA.
·         Sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abdullah Ibn Abi Khatadah, bermaksud: “Sesiapa yang mandi pada hari Jumaat seolah-olah dirinya bersih hingga Jumaat akan datang.”
·         Mereka yang mendirikan solat Jumaat antara satu Jumaat ke satu Jumaat berikutnya, maka Allah SWT mengkifarahkan atau mengelakkan dia daripada terbabit dosa besar.
·         Mereka yang berdoa dengan penuh keikhlasan hati pada hari Jumaat, mudah dimakbulkan Allah SWT.
Imam Al-Ghazzali pernah berkata bahawa Kaab Al-Ahbar (seorang tabien dan ulama yahudi yang memeluk agama Islam pada zaman Saidina Abu Bakar RA) berkata burung-burung dan haiwan apabila bertemu satu sama lain pada hari Jumaat mengucapkan “Selamat, selamat hari yang baik”.


 AMALAN SUNAT LAIN DI HARI JUMAAT

Membaca surah al-Kahfi. 

Ganjaran bagi orang yang membacanya adalah mendapat petunjuk dan pimpinan daripada Allah sepanjang minggu itu.

Hal itu berdasarkan sabda Rasulullah bermaksud: “Barang siapa yang membaca surah al-Kahfi pada Jumaat, nescaya Allah akan menyinari dirinya dengan cahaya antara dua Jumaat." (Hadis riwayat Baihaqi) 

Membanyakkan membaca selawat ke atas Nabi.

Ganjaran bagi mereka yang memperbanyakkan selawat ke atas Nabi pada Jumaat adalah kasih sayang dari Rasulullah. Sabda Baginda bermaksud:

”Sesungguhnya antara hari kamu yang paling mulia adalah Jumaat, perbanyakkan berselawat ke atasku, kerana selawat kamu itu disampaikan kepada ku."

Membaca surah as-Sajdah pada sembahyang Subuh yang diiringi pula sujud tilawah ke hadrat Allah.

Tiada ganjaran yang lebih besar bagi mereka yang melakukan ibadat ini melainkan syurga Allah. Hal ini seperti sabda Rasulullah yg bermaksud: Apabila anak cucu Nabi Adam membaca surah as-Sajdah kemudian mereka sujud kepada Allah, syaitan mengasingkan dirinya dari majlis itu dalam keadaan menangis sambil berkata: "Celakalah aku, anak cucu Nabi Adam diperintah untuk sujud kepada Allah, lantas mereka sujud kepada Allah. Maka, bagi mereka itu balasannya syurga, sedangkan aku juga disuruh untuk sujud kepada Allah, tetapi aku ingkar. Oleh itu, untukku api neraka." (Hadis riwayat Abu Daud) 

Jumaat adalah hari yang Allah gandakan ganjaran amalan baik hamba-Nya yang soleh. 

Umat Islam digalakkan mengisi malam Jumaat dengan memperbanyakkan ibadat dan pada siangnya, bersegera ke masjid seawal waktu yang mungkin untuk merebut ganjaran pahala yang besar. 

Mereka yang mendengar khutbah Jumaat dengan khusyuk dan bersedekah kepada orang miskin pada Jumaat, itulah orang yang mendapat ganjaran besar daripada Allah.

Demikianlah, betapa hari Jumaat itu, hari penuh kemuliaan dan rahmat, yang mana ianya adalah peluang untuk kita semua mengumpul mata ganjaran ke syurga. Rebutlah peluang yang ada kerna kita tidak tahu sama ada Jumaat yang akan  datang kita masih berkesempatan atau tidak.

Selamat beramal..

#Sumber: Tazkirah.comTuesday, 15 February 2011

HIDUP SIHAT BERLANDASKAN SUNNAH RASULULLAH SAW

Lama sudah blog ini tidak terisi. Alhamdulillah, dengan izin dan barokahNya, kali ini berjaya jua saya menerbitkan entri baru berdasarkan sedikit ilmu kurniaan Allah hasil dari pembacaan beberapa buah buku dan blog. Entri kali ini sedikit berbeza, namun benar-benar bermanfaat untuk kita semua. Bersempena mengenang tarikh 12 Rabiul Awal, iaitu tarikh keramat, yang mana telah lahir seorang Rasul yg menjadi teladan untuk seluruh ummat manusia. Baginda adalah kekasih Allah, Nabi Muhammad SAW. Kelahiran baginda sebagai bukti betapa Allah cinta akan hambaNya, dan Allah tidak mahu hambaNya terus dalam kegelapan. Rasulullah telah memberi panduan dan teladan kpd ummatnya dalam semua aspek kehidupan. Al-Quran adalah mukjizat terbesar yg diturunkan oleh Allah kepada baginda Rasulullah SAW. Al-Quran memberi pedoman kepada sesiapa sahaja yang benar-benar mengharapkannya kerana kecintaan kpd Allah SWT. Selain itu, betapa sayangnya baginda akan ummatnya, baginda telah meninggalkan sunnah-sunnah yang berharga untuk pedoman ummatnya yang amat dikasihi.

P/s: Bagi mahasiswa-mahasiswa jurusan perubatan, diharapkan anda dapat membaca blog ini,.jadikanlah sunnah Rasulullah SAW ini sebagai pedoman, justeru, tidak semua penyakit dapat disembuhkan secara fizikal melalui teknik perubatan moden. Kelak, sebarkanlah sunnah ini kepada pesakit-pesakit kalian..InsyaAllah, di samping merawat, kita akan beroleh rahmat yang tidak ternilai dari Allah SWT sebagai bekalan di hari akan datang..Buat mereka yg tidak terlibat dengan bidang kedoktoran, jadikanlah sunnah baginda SAW sebagai panduan hidup, untuk kebaikan dunia dan akhirat,.InsyaAllah..:)

As-Suyuthi menyatakan penyakit dapat disebabkan oleh beberapa perkara iaitu gangguan udara, salah makan atau salah minum, kekeliruan gerak, rehat yang tidak mencukupi atau berlebihan, respon emosi berlebihan, istirahat emosi belebihan, tidur dan berjaga yang tidak seimbang, adanya cecair berlebihan dalam badan serta gangguan pengeluaran cairan tubuh.

Seandainya kita berpegang dengan sunnah dan ajaran Rasulullah, nescaya badan kita akan sentiasa sihat. Menjaga kesihatan tubuh badan adalah kewajipan setiap umat Islam, sebagaimana Rasulullah SAW yg sgt menitikberatkan kesihatan fizikal dan mentalnya.

Rasulullah begitu hebat! Baginda menyarankan supaya kita membasuh tangan sebelum makan, sedangkan pada masa itu manusia belum pernah melihat kuman. Namun begitu, baginda sedar yg tangan sering menyentuh benda yg mungkin dicemari pelbagai kuman. Kuman yg masuk ke dalam perut akan mengganggu sistem badan dan kelak menimbulkan pelbagai penyakit yg bukan sahaja sukar dikesan malah mungkin sukar diubati.

Baginda juga memberi panduan cara tidur yg betul. Cara tidur yg baik ialah dgn mengiringkan badan ke kanan manakala tangan kanan menyokong kepala. Benar baginda sangat hebat, walhal baginda tidak pernah mempelajari ilmu anatomi. Secara logiknya, kedudukan perut dalam tubuh kita adalah di sebelah kiri, jantung juga terletak di sebelah rongga thorax kiri. Cuba bayangkan seandainya kita tidur mengiring ke kiri, dikhuatiri kita akan memberi tekanan kpd perut dan juga jantung hingga mempengaruhi kemampuan jantung, mengganggu irama(ritma) dan kemampuannya mengepam darah. SUBHANALLAH..sunnah Rasulullah itu benar-benar hebat.

Rasulullah SAW menganjurkan berbekam. Justeru ianya dapat membantu menyingkirkan toksik dalam badan. Beberapa kajian yg dilakukan di timur tengah mendapati darah yg dikeluarkan melalui berbekam sememangnya mengandungi toksik. Penelitian mikroskopik pd darah bekam menunjukkan darah tepinya memberi kesan darah rosak. Kajian yg dilakukan pd tahun 2001 mendapati apbl darah bekam dibandingkan dgn darah vena, ia memberikan gambaran jenis yg tidak sama walaupun diambil pd waktu yg sama.

Sedih adalah perasaan yg seringkali hadir dalam naluri manusia, namun kesedihan yg berpanjangan akan mengganggu kesihatan tubuh badan kita. Emosi yg tidak menentu justeru mengganggu  sistem endokrin tubuh, justeru rembesan hormone-hormon yang tertentu dalam badan akan terganggu. Sayugia seringkali kesedihan ini berpunca drpd  rasa cinta yg berlebihan kpd kesenangan duniawi. Seterusnya, ini akan menyebabkan penyakit paru-paru, membebankan fungsi kelenjar dan menjejaskan keseimbangan hormone. Justeru, perbanyakkanlah membaca surah al-Insyirah ketika bersolat. InsyaAllah hati akan merasa tenang walaupun seribu masalah membelenggu diri.

#Sumber dari pembacaan "365 Tips Sihat Gaya Rasulullah" karya "Dr. Mohammad Ali Toha"

Diet Rasulullah
Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh makan sesuka hati kita saja. Inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yang lainnya.

Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasulullah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. InsyaAllah kalau anda ikut diet Rasulullah ini, Anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan makan SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan makan SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU (Contoh : KOKTEL)

CARA MAKAN
* Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu, baru makan nasi.
* Tidur 1 jam setelah makan tengah hari.
*Jangan sesekali tinggal makan malam. Barang siapa yg tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda. Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya? Kesannya tidak dalam jangka pendek?. Kesannya akan nampak bila kita sudah tua nanti.
* Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahawa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosakkan usus kita.

Antara amalan-amalan kesihatan lain yang wajar diamalkan:

1. Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap ke dalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan tidak gemuk.

2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air dalam peti sejuk/ais) setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).

3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.

4. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahawa enzim banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzim sejenis alat percerna makanan).

#p/s: sumber dr seorg teman seperjuangan, Fakulti Perubatan UNHAS

Sabda nabi : "Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insyaAllah, Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya"